Kurczak szefa kuchni
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen
Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Ciasto:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka mąki ryżowejlub mąki kukurydzianej
  • trochę wody(2-3 łyżki)
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20-30 min.
  2. Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
  3. Wymieszać mąkę ziemniaczaną i ryżową z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. Następnie połączyć ciasto z kawałkami kurczaka, dobrze wymieszać.
  4. Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, kawałki kurczaka smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie – sklejają się).
  5. Wyjąć z woka usmażone kawałki i osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  6. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 sek. mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać, szybko podawać żeby kawałki kurczaka pozostały chrupkie.
  7. Serwować z ryżem lub makaronem Mie. Makron mie można także usmażyć na chrupko według przepisu Makaron smażony na chrupiąco