Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- 5 szt. grzybów mun pociętych w paski
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior pocięty w 3 cm kawałki
- 1 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
Ciasto:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej
- trochę wody (2-3 łyżki)
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Ciasto:
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wymieszać mąkę ziemniaczaną i ryżową z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę. Następnie połączyć ciasto z kawałkami kurczaka, dobrze wymieszać.
- Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, kawałki kurczaka smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się).
- Serwować z ryżem lub makaronem Mie. Makron mie można także usmażyć na chrupko według przepisu Makaron smażony na chrupiąco
Share this Recipe