Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką to klasyczne chińskie danie stir-fry, błyskawiczne w przygotowaniu, świeże, smaczne i zdrowe. Można je serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę 2 x 2 cm, włożyć do miseczki i zalać marynatą, wymieszać.
  2. Seler naciowy pokroić w 0,5cm plasterki, paprykę pokroić w małe kawałki.
  3. Rozgrzać połowę oleju w woku i wrzucić warzywa. Smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Przełożyć na talerz.
  4. Dolać do woka pozostały olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor.
  5. Dołożyć usmażone warzywa, wsypać przyprawę 5 smaków, dolać sok z cytryny i wymieszać.
  6. Dodać mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody, gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Podawać na gorąco z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.