Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką to klasyczne chińskie danie stir-fry, błyskawiczne w przygotowaniu, świeże, smaczne i zdrowe. Można je serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką to klasyczne chińskie danie stir-fry, błyskawiczne w przygotowaniu, świeże, smaczne i zdrowe. Można je serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 300g)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 szt. papryki czerwonej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana wymieszanej z małą ilością zimnej wody
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka świeżego imbiru drobno posiekanego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
- Seler naciowy pokroić w 0,5cm plasterki, paprykę pokroić w małe kawałki.
- Dolać do woka pozostały olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor.
- Dołożyć usmażone warzywa, wsypać przyprawę 5 smaków, dolać sok z cytryny i wymieszać.
Share this Recipe