Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
SMAŻENIE STIR-FRY
Technika stir-fry to tradycyjny chiński sposób przygotowania potraw na woku polegający na bardzo krótkim smażeniu składników na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane dania są świeże, soczyste (mięso), chrupkie (warzywa) i zdrowe. Do techniki stir-fry niezbędny jest stalowy wok, który pozwala uzyskać dużą temperaturę oleju. Po nagrzaniu woka wrzuca się po kolei składniki i krótko smaży mieszając. Smażenie zaczyna się od mięsa, następnie dokłada się warzywa i zazwyczaj sos. W naszym przepisie rolę sosu pełni obfita marynata. Jeżeli używamy warzywa wymagające dłuższego podgrzewania takie jak brokuły, fasolka, ziemniaki etc. to wtedy smażymy je na początku i wyjmujemy z woka. Po usmażeniu mięsa dodajemy wcześniej przygotowane warzywa.Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g piersi kurczaka
- 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
- 2 szt. cebuli dymki pocięte w 1cm kawałki
- 1 szt. papryczki chili dużej, świeżej, pokrojonej w ukośne plasterki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej lub więcej wg. gustu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Do posypania dania:
- garść orzeszków ziemnych pokruszonych
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ingredients
Marynata:
Do posypania dania:
|
Instructions
- Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
- Do woka wlać 2 łyżki oleju, podgrzać. Dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez 3-4 minuty, mieszając.
- Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki cukinię, świeżą papryczkę chili i posiekaną dymkę. Smażyć mieszając jeszcze 1 minutę, gotowe.
- Danie podajemy z ryżem jaśminowym, posypane orzeszkami ziemnymi i skropione olejem sezamowym.
Share this Recipe