Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Pokrojone kawałki kurczaka doprawić do smaku solą i posypać przyprawą 5 smaków.
  2. Wymieszać składniki sosu.
  3. W woku rozgrzać 1 szklankę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć mięso. Alternatywnie można kurczaka usmażyć w woku metodą stir-fry w 2 porcjach (każda na 2 łyżkach oleju).
  4. Wylać olej z woka pozostawiając 2 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu.
  5. Wrzucić do woka marchew, imbir i pora, dodać miód i smażyć mieszając 30 sekund. Zmniejszyć ogień i wlać przygotowany sos.
  6. Po 2 minutach, jak sos zacznie gęstnieć, dołożyć kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.
  7. Podawać danie gorące z ryżem jaśminowym.