Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałke
- 3 cm. świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1/2 szt. pora biała część, pokrojona w cienkie krążki
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 6 łyżek wody zimnej
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wymieszać składniki sosu.
- Wylać olej z woka pozostawiając 2 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu.
- Wrzucić do woka marchew, imbir i pora, dodać miód i smażyć mieszając 30 sekund. Zmniejszyć ogień i wlać przygotowany sos.
Share this Recipe