Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 oceny
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Passive Time
20minut
Ingredients
Marynata:
Instructions
  1. Mięso pokroić w spore płaskie kawałki, zalać marynatą i odstawić na 20 min.
  2. Grzyby shitake zalać ciepła wodą i moczyć ok. 20 min, następnie je odsączyć i pokroić w paski, odrzucając ogonki które są twarde.
  3. Pokrojony groszek i brokuły krótko obgotować.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć mieszając aż zmieni kolor (ok. 2-3 min). Wyjąć na talerz.
  5. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, warzywa i smażyć mieszając 3 minuty.
  6. Ponownie dodać usmażone mięso i pastę chilli z bazylią. Dokładnie wszystko wymieszać.