Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 oceny
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g piersi kurczaka
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w słupki
- kilka różyczek brokuła
- garść groszku cukrowego lub fasoli zielonej, pokrojonej w 1,5 cm kawałki
- 3 szt. grzybów shitake
- 1-3 łyżek pasty chili z liśćmi bazylii lub sosu chili sriracha
- 4 łyżki oleju do smażenia
- makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego tajskiego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 ząbek czosnku wycisnięty lub posiekany
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Grzyby shitake zalać ciepła wodą i moczyć ok. 20 min, następnie je odsączyć i pokroić w paski, odrzucając ogonki które są twarde.
- Pokrojony groszek i brokuły krótko obgotować.
Share this Recipe