Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!
Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. piersi kurczaka
- trochę chili mielonego
- trochę czosnku w proszku
- 1 szt. cukini średniej
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli średniej
- 100 g groszku
- 1 szt. marchewki małej
- 3 szt. pieczarek
- 3 łyżki oleju
- kilka łyżek mąka kukurydziana
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili mielonego
- szczypta czosnku w proszku
Ingredients
Sos:
|
|
Instructions
- Piersi z kurczaka pokroić w kostki o rozmiarach mniej więcej 3cm x 3cm. Obsypać delikatnie mielonym chili i czosnkiem w proszku. Tak przygotowane odstawić do lodówki.
- Przygotować warzywa: groszek, cebule pokroić w cieniutkie pół-talarki, marchewkę pokroić w zapałki, paprykę pokroić w cienkie paski, cukinie pokroić w półplasterki (dosyć grubo), pieczarki pociąć w plasterki.
- W woku rozgrzać w wysokiej temperaturze łyżkę stołową oleju i wrzucić warzywa i smażyć ciągle mieszając przez około 3min. Nie dłużej żeby nie przesmażyć! Warzywa odłożyć do naczynia.
- Do innego naczynia wbijamy jajko i porządnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyk z mąką kukurydzianą i wcześniej przygotowanego kurczaka.
- NAJPIERW obtaczamy mięso w mące, a następnie w jajku.
- W Woku rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju jednak już nie w tak wysokiej temp. jak wcześniej warzywa i smażymy nasze kostki kurczaka z obu stron, około 4 min, aby były prawie miękkie.
- W miedzy czasie przygotowujemy nasz sos: do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki miodu, 1.5 łyżki sosu sojowego ciemnego, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej, szczyptę czosnku i dokładnie mieszamy.Wyszedł nam dość gęsty sos.
- Sprawdzamy naszego pięknie usmażonego kurczaka w jajecznej panierce i dodajemy do woka nasze wcześniej podsmażone warzywa, znów zwiększamy temperaturę smażenia i mieszamy wszystko razem.
- Teraz kolej dodać sos! Jest na tyle gęsty, że można go przelewać przez widelec. Staramy się "celować w kurczakowe kostki dzięki czemu wcześniejsza jajeczna panierka nabierze całej gamy smaków.
- Teraz mieszamy wszystko nie dłużej niż kolejne 2-3 min. i nasze danie gotowe! Ja podaję je z makaronem jajecznym -może być typowy chiński z paczki lub inny. Można również podawać z ryżem jak ktoś woli. Smacznego! P.s.W zależności od gustu, do przygotowania sosu można dodać więcej miodu.
Share this Recipe