Kurczak po chińsku
Danie kurczak po chińsku to pyszny obiad w orientalnym stylu, który jest prosty w przygotowaniu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4porcje 10minut
Cook Time
15minut
Servings Prep Time
4porcje 10minut
Cook Time
15minut
Ingredients
Danie
Sos
Instructions
  1. Makaron sojowy ugotować według przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzić.
  2. Kurczaka pokroić w cienkie paski oraz przyprawić solą i pieprzem.
  3. Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę w cienkie słupki. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Otworzyć kukurydzę i pokroić małe kolby wzdłuż, na 4 części.
  4. W rondelku wymieszać składniki sosu. Na koniec dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody, ok. 2 łyżki zimnej wody.
  5. Rozgrzać woka, dodać łyżkę oleju oraz kolejno: imbir, czosnek i pokrojony kurczak. Wszystko dobrze przesmażyć. Następnie dodać cebulę, marchewkę i smażyć około 3-5 minut, ciągle mieszając.
  6. Dodać sos, dobrze wszystko wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, aby sos lekko odparował.
  7. Makaron wyłożyć na talerz, dodać kurczaka w sosie, a całość posypać czarnym sezamem.
Recipe Notes

Makaron sojowy można przed podaniem na talerz podsmażyć na woku z dodatkiem łyżeczki oleju sezamowego i łyżki sosu sojowego, wtedy będzie na pewno bardziej aromatyczny, ale też bardziej kaloryczny 😉

Nie obawiajcie się sosu sriracha hot, według naszych subiektywnych doświadczeń nie jest wcale, aż tak ostry 🙂 a na pewno super podkręca smak każdego dania 🙂