Przejdź do treści

Kurczak po chińsku z warzywami i makaronem sojowym

  • przez

Kurczak po chińsku to popularne danie kuchni chińskiej, które możemy przygotować na wiele sposobów, dobierając różne przyprawy i warzywa. W Chinach istnieje wiele różnych regionalnych kuchni (syczuańska, szanghajska, kantońska, itd…), a każda z nich ma swoje charakterystyczne dania z kurczakiem. Ten orientalny obiad serwujemy z ryżem lub ulubionym makaronem. W naszym przepisie użyliśmy niskokalorycznego makaronu sojowego.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak po chińsku
Danie kurczak po chińsku to pyszny obiad w orientalnym stylu, który jest prosty w przygotowaniu.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania z woka
Prep Time 10 minut
Cook Time 15 minut
Servings
porcje
Ingredients
Danie
Sos
Rodzaj dania Dania z woka
Prep Time 10 minut
Cook Time 15 minut
Servings
porcje
Ingredients
Danie
Sos
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Makaron sojowy ugotować według przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzić.
  2. Kurczaka pokroić w cienkie paski oraz przyprawić solą i pieprzem.
  3. Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę w cienkie słupki. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Otworzyć kukurydzę i pokroić małe kolby wzdłuż, na 4 części.
  4. W rondelku wymieszać składniki sosu. Na koniec dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody, ok. 2 łyżki zimnej wody.
  5. Rozgrzać woka, dodać łyżkę oleju oraz kolejno: imbir, czosnek i pokrojony kurczak. Wszystko dobrze przesmażyć. Następnie dodać cebulę, marchewkę i smażyć około 3-5 minut, ciągle mieszając.
  6. Dodać sos, dobrze wszystko wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, aby sos lekko odparował.
  7. Makaron wyłożyć na talerz, dodać kurczaka w sosie, a całość posypać czarnym sezamem.
Recipe Notes

Makaron sojowy można przed podaniem na talerz podsmażyć na woku z dodatkiem łyżeczki oleju sezamowego i łyżki sosu sojowego, wtedy będzie na pewno bardziej aromatyczny, ale też bardziej kaloryczny 😉

Nie obawiajcie się sosu sriracha hot, według naszych subiektywnych doświadczeń nie jest wcale, aż tak ostry 🙂 a na pewno super podkręca smak każdego dania 🙂

Share this Recipe