Przejdź do treści

Kurczak po Chińsku / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak po chińsku
Ocena ze starego portalu: 4,79 / 9 ocen
Kurczak po chińsku to danie, które zrobiłem przez przypadek. Po prostu improwizowałem ze składnikami jakie były akurat w domu. O dziwo wyszło bardzo smaczne :-).
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Mięso kroimy na cienkie paski, dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Mięso smażymy na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez ok 1 minutę, ciągle mieszając i odstawiamy do miseczki
  3. Marchewkę i bambusa kroimy w zapałki, grzyby Mun w paseczki, pora w plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty.
  4. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule (osoby lubiące ostre dania mogą dodać też 2 papryczki chili drobno pokrojone. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 1-2 minuty.
  5. Dodajemy wcześniej usmażone mięso i smażymy kolejną minutę ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
  6. Połączone i wymieszane składniki sosu wlewamy do rozgrzanego woka i mieszamy aż sos zgęstnieje.
  7. Mięso z warzywami mieszamy z sosem i podajemy z ryżem.
Share this Recipe