Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g piersi kaczki
- 1 szt. marchewki
- 100 g pędów bambusa
- 1/2 szt. cebuli
- 4 szt. grzybów mun
- 1/2 szt. pora małego
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Mięso kroimy na cienkie paski, dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Mięso smażymy na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez ok 1 minutę, ciągle mieszając i odstawiamy do miseczki
- Marchewkę i bambusa kroimy w zapałki, grzyby Mun w paseczki, pora w plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule (osoby lubiące ostre dania mogą dodać też 2 papryczki chili drobno pokrojone. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy wcześniej usmażone mięso i smażymy kolejną minutę ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
- Połączone i wymieszane składniki sosu wlewamy do rozgrzanego woka i mieszamy aż sos zgęstnieje.
- Mięso z warzywami mieszamy z sosem i podajemy z ryżem.
Share this Recipe