Kurczak na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
20minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Potnij kurczaka w 1,5 cm kostkę. Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso 20 min.
  2. Wymieszaj składniki sosu.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć kurczaka mieszając aż zmieni kolor (ok. 1 -1,5 min). Wyjąć na talerz.
  4. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć chili i dymkę kilkanaście sekund
  5. Dodać kurczaka, smażyć mieszając 30 sek. Wlać sos, dobrze wymieszać, gotować chwilę, aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.