Kurczak na ostro z grilla
Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
12godzin
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
12godzin
Ingredients
  • 400g pierś kurczakapokrojonej w cienkie paski o szer 1 cm
Marynata:
Przyprawy na garam masala:
Dodatek:
Instructions
  1. Wszystkie nasiona i przyprawy uprażyć kolejno na suchej patelni. Następnie zmielić wszystko na drobny proszek.
  2. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować w blenderze.
  3. Dodać ocet, olej, sól oraz proszek zrobiony z przypraw, dokładnie wszystko wymieszać.
  4. Paski kurczaka umieścić w misce, wymieszać z marynatą, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
  5. Rozgrzać dobrze grill i piec kawałki kurczaka na ruszcie 8-10 minut z każdej strony. Podawać z ryżem Basmati.