Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior pocięty w 3 cm kawałki
- 3 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 3 łyżki olej do smażenia
Marynata:
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka anyżu gwiazdkowatego lub
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wymieszaj składniki sosu.
Share this Recipe