Kurczak imbirowy w płatkach kukurydzianych / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chrupiący, złocisty kurczak w panierce z płatków kukurydzianych. Przepis jest moim pomysłem, natchnieniem była dla mnie kuchnia chińska.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
5 godzin
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
5 godzin
Ingredients
  • 1szt. kurczaka
Marynata:
Panierka:
  • 1szklanka płatków kukurydzianych
  • kilkałyżek mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. Przygotowanie marynaty: Przeciskając imbir przez praskę wylewa się dużo soku, dodaj go do marynaty. Jeżeli chcesz możesz dodać również do niej zmiażdżony miąższ. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotowe!
  2. Przygotowanie kurczaka: Kurczaka potnij w większe kawałki, o grubości max 1,5 cm. Opłucz zimną wodą i zalej marynatą tak aby cały był w niej zanurzony. Odstaw kurczaka na 6 godzin.
  3. Teraz dosyp mąki ziemniaczanej w takiej ilości aby marynata zmieniła się z klejącą papkę, do której przykleimy teraz płatki kukurydziane.
  4. Smażenie: Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzucaj do niego kawałki kurczaka, niech będą zanurzone w nim na około 1 – 1,5 cm. Smaż każdą stronę kurczaka około 3 min.
  5. Jeżeli temperatura oleju będzie za duża, kurczak nie będzie złoty. Musisz wyczuć swoją kuchenkę, ja używam średniego ognia. Jeżeli lekko ponacinasz kurczaka, marynata lepiej się w niego wchłonie.