Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 5 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. kurczaka
Marynata:
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 cm świeżego imbiru
Panierka:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
Ingredients
Marynata:
Panierka:
|
|
Instructions
- Przygotowanie marynaty: Przeciskając imbir przez praskę wylewa się dużo soku, dodaj go do marynaty. Jeżeli chcesz możesz dodać również do niej zmiażdżony miąższ. Wszystko dokładnie wymieszaj, gotowe!
- Przygotowanie kurczaka: Kurczaka potnij w większe kawałki, o grubości max 1,5 cm. Opłucz zimną wodą i zalej marynatą tak aby cały był w niej zanurzony. Odstaw kurczaka na 6 godzin.
- Teraz dosyp mąki ziemniaczanej w takiej ilości aby marynata zmieniła się z klejącą papkę, do której przykleimy teraz płatki kukurydziane.
- Smażenie: Rozgrzej olej na średnim ogniu. Wrzucaj do niego kawałki kurczaka, niech będą zanurzone w nim na około 1 - 1,5 cm. Smaż każdą stronę kurczaka około 3 min.
- Jeżeli temperatura oleju będzie za duża, kurczak nie będzie złoty. Musisz wyczuć swoją kuchenkę, ja używam średniego ognia. Jeżeli lekko ponacinasz kurczaka, marynata lepiej się w niego wchłonie.
Share this Recipe