Kurczak Generała Tso
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 121 ocen
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Ingredients
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Wymieszać składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.
  2. Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
  3. Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładać do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
  4. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć mieszając krótko dymkę i papryczki.
  5. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować, aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast.