Kurczak Da-Cien
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 31 ocen
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. *Przygotować karmel: w niewielkiej ilości oleju na małym ogniu roztopić cukier, aż uzyskamy płynną, gęstą, brązową masę. Karmel bardzo szybko tężeje, dlatego należy szybko przełożyć go do porcelanowej miseczki (od porcelany jest go łatwiej odkleić). Kiedy potrzebujemy go do gotowania odkruszamy kawałek i roztapiamy w gorącej wodzie.
  2. Mięso kurczaka pokroić na kawałki 1x1x2,5 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty i marynować 30 min.
  3. Przygotować warzywa.
  4. Białko ubić z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, wymieszać z kurczakiem.
  5. W miseczce roztopić karmel w 2 łyżkach wrzątku (żeby przyśpieszyć rozpuszczanie można miseczkę włożyć na chwile do mikrofalówki), dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać.
  6. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, i ciągle mieszając usmażyć mięso aż zmieni kolor (ok. 2 min). Przełożyć na talerz.
  7. Wok umyć, rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Włożyć paprykę, chilli i czosnek, smażyć kilkanaście sekund, mieszając. Dodać sos, mięso, wymieszać, smażyć jeszcze kilkanaście sekund szybko mieszając. Potrawa gotowa.