Kurczak czosnkowy w cieście
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 500g filetu z udek kurczakalub piersi kurczaka
  • 2szklanki olejudo smażenia
Marynata:
Ciasto:
  • 2szt. jajka
  • 1/2szklanki mąki pszennej
  • 1/2szklanki mąka kukurydziana
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę wody
Sosy do maczania:
Instructions
  1. Potnij kurczaka w kostkę 2,5 cm.
  2. Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min 30 min.
  3. Podgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, smaż mieszając aż zmieni kolor (w przypadku piersi z kurczaka będzie to ok. 1 min, udka ok. 2 min). Wyjmij na talerz.
  4. Wymieszaj składniki ciasta, dodaj tyle wody aby uzyskać gęstą papkę.
  5. Maczaj w nim kawałki kurczaka i smaż na głębokim oleju. Osącz z oleju na papierowym ręczniku.
  6. Podawaj z różnymi, ulubionymi sosami do maczania takimi jak słodki sos chili, sos sojowy, keczup bananowy, sambal oelek etc.