Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g filetu z udek kurczaka lub piersi kurczaka
- 2 szklanki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 4 zabki czosnku wyciśnięte
Ciasto:
- 2 szt. jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę wody
Sosy do maczania:
- trochę sosu sojowego w miseczce
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
- trochę ketchupu bananowego w miseczce
- trochę sambal oelek w miseczce etc.
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sosy do maczania:
|
Instructions
- Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min 30 min.
- Podawaj z różnymi, ulubionymi sosami do maczania takimi jak słodki sos chili, sos sojowy, keczup bananowy, sambal oelek etc.
Share this Recipe