Kurczak chop suey / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Wymieszać sos sojowy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  2. Usunąć tłuszczyk z mięsa i pokroić je na cienkie paseczki. Umieścić kawałki kurczaka w płytkim, szklanym naczyniu, polać sosem sojowym z cukrem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  3. W ogrzanym woku rozgrzać olej wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty.
  4. Dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 2 min. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 min. Dodać olej sezamowy.
  5. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę. Do woka wlać bulion wraz z pastą i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przełożyć na ogrzany półmisek, posypać dymką.