Kurczak chop suey
Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu “Różnorodne kawałki”. Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa. UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
10minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Passive Time
10minut
Ingredients
Marynata do kurczaka:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia przez około 5 minut. Odstawić pod przykryciem.
  2. Pokroić kurczaka na małe podłużne kawałki (mniej więcej 1x1x4cm) następnie wymieszać z marynatą, żeby dobrze obtoczyła kawałki mięsa, odstawić na 10 minut.
  3. Rozgrzać w woku olej i wrzucać kurczaka po jednym kawałku. Smażyć mięso na złoty kolor przez około 3-5 minut w 2-3 partiach. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
  4. W woku, pozostawić 2 łyżki oleju. Wrzucić marchew i imbir i smażyć mieszając przez 1 min, dodać seler naciowy, pędy bambusa, czosnek i smażyć aż warzywa będą chrupiące i miękkie (ok. 3 min).
  5. Połączyć mięso, warzywa i wcześniej przygotowany sos, dobrze wymieszać. Gotować krótko aż składniki będą gorące.
  6. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem chińskim Mie.