Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Spotkałam się już z niezwykle różnymi przepisami, które miały w nazwie człon chop suey :)) każdy inny - przedstawiam mój ulubiony:)) potrawę robię również z cukinią:) Wspaniale smakują także warzywa przyrządzone w taki sposób:))) Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Spotkałam się już z niezwykle różnymi przepisami, które miały w nazwie człon chop suey :)) każdy inny - przedstawiam mój ulubiony:)) potrawę robię również z cukinią:) Wspaniale smakują także warzywa przyrządzone w taki sposób:))) Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. piersi kurczaka podwójnej
- 2 paczki kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
- 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel oleju sezamowego do skropienia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody
Sos:
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 3/4 szklanki wody
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka wina ryżowego
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Sos:
Marynata:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Kurczaka marynować 20 minut lub dużej. Następnie obsmażyć na oleju.
- Dorzucić do niego cebulę, chwilę smażyć, następnie dorzucić kiełki i dodać sos, dusić chwilę, tak aby odrobinę zmiękły.
- Skropić olejem sezamowym i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą:)))
Share this Recipe