Kulki mięsne
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 6 ocen
Kulki mięsne to rodzaj klopsików popularnych w Syczuanie, jednym z regionów Chin. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw a w szczególności imbiru i przyprawy 5 smaków zawierającej w swym składzie całe bogactwo aromatycznych składników. Kulki serwuje się z różnymi sosami do maczania: sosem sojowym, sosem chili, słodkim sosem chili etc. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę.
  2. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę dymkę, imbir, 5 smaków. Mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać.
  3. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Olej wlać do woka, rozgrzać na średnim ogniu. Kłaść kulki w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor.
  5. Wybrać usmażone kulki łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosami do maczania.