Kurczak z Laosu
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, dodać kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Smażyć kurczaka na oleju do miękkości, dodać przyprawę curry, intensywnie wymieszać aż kawałki kurczaka pokryją się żółtym nalotem Dolać mleko kokosowe, wymieszać, koniecznie przyprawić cukrem, bo potrawa musi być słodka – oczywiście według uznania.
  3. W Laosie podawano potrawę bez żadnych udziwnień, po prostu kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, ryż konieczny. Świeża kolendra do posypania wskazana, lecz nie konieczna.