Krokiety wiosenne (sajgonki)
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia – co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
10sztuk 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
10sztuk 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
Instructions
  1. Pociąć warzywa.
  2. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min
  3. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć na talerz.
  4. Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.
  5. Papier ryżowy zwilżyć wodą, aż stanie się miękki i elastyczny (polecam użyć na każdy naleśnik 2 papierów położonych jeden na drugim). Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (ilustracja poniżej).
  6. Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć, dobrze osączyć na papierowym ręczniku.
  7. Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).