Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia - co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia - co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
sztuk
|
Ingredients
- 10 sztuk papieru ryżowego lub 20 jeżeli użyjemy podwójnej warstwy
- 250 g polędwiczki wieprzowej lub
- 250 g piersi kurczaka
- 125 gram kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 125 gram cebuli dymki pokrojonej w 3cm kawałki
- 100 gram pędów bambusa pokrojonych w paski
- 5 szt. grzybów mun pokrojonych w paski
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- trochę słodkiego sosu chili lub
- trochę sosu do sajgonek
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
- Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min
- Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć na talerz.
- Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.
Share this Recipe