Przejdź do treści

Krokiety wiosenne (sajgonki)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Krokiety wiosenne (sajgonki)
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia - co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Passive Time 30 minut
Servings
sztuk
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
Prep Time 30 minut
Passive Time 30 minut
Servings
sztuk
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Pociąć warzywa.
  2. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min
  3. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć na talerz.
  4. Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i sólą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.
  5. Papier ryżowy zwilżyć wodą, aż stanie się miękki i elastyczny (polecam użyć na każdy naleśnik 2 papierów położonych jeden na drugim). Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (ilustracja poniżej).
  6. Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć, dobrze osączyć na papierowym ręczniku.
  7. Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).
Share this Recipe