Krewetki w sosie pomidorowym
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 7 ocen
Ekspresowe, bardzo smaczne i niedrogie danie z krewetek (krewetki koktajlowe kosztują ok. 20 zł/kg). Krewetki koktajlowe sprzedawane są zazwyczaj już ugotowane dlatego ich smażenie trwa bardzo krótko. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
  • 300g krewetek koktailowych
  • 4ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 3szt. cebuli dymkipociętej w 3 cm kawałki
  • 2łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2łyżeczki soli
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Krewetki posolić i odstawić na 5 min.
  2. Rozgrzać w woku olej, krótko przesmażyć czosnek i dymkę. Dodać krewetki, smażyć mieszając 30 sek.
  3. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać sos, wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  4. Danie gotowe.