Krewetki w sosie orzechowym to indyjskie curry w głęboki sosie. Duże krewetki w łagodnym, głębokim sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego, doprawione czosnkiem, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Jak na indyjskie curry przystało danie jest bardzo smaczne i pożywne a jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmie Wam tylko 15 minut. Krewetki w sosie orzechowym podajemy z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g krewetek Black Tiger
- garść świeżych ziół do posypania (kolendra, bazylia, mięta)
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu jaśmiowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Na oleju podsmażamy przez 30 sekund pastę z czosnku i imbiru. Dodajemy masło orzechowe i mleko kokosowe, dobrze mieszamy, żeby masło orzechowe się rozpuściło.
- Doprawiamy octem ryżowym, kurkumą i sokiem z cytryny.
- Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 5 minut, aż zmienią kolor. Podajemy z ryżem i świeżymi ziołami.
Share this Recipe