Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g krewetek Black Tiger
Małso miso:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mirinu
Do podania:
- szczypior z dymki, pocięty ukośnie
Dodatek (opcjonalnie):
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Małso miso:
Do podania:
Dodatek (opcjonalnie):
|
Instructions
- Blenderem miksujemy masło z pastą miso, imbirem, czosnkiem, chilli, mirinem. Połowę doprawionego masła używamy aby obtoczyć krewetki i odstawiamy je na min. 30 min.
Share this Recipe