Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem to absolutnie rewelacyjna potrawa. Niestety krewetki tygrysie są bardzo drogie (80-120 zł/kg), ale warto chociaż raz spróbować. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 300g krewetek Black Tigerrozmiar 31-40
  • 1szt. pomidorów
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 1plasterek świeżego imbiruposiekanego
  • 1/2puszki zielonego groszku
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanejwymieszanej z 1 łyżeczką wody
  • 1/2łyżeczki oleju sezamowego
  • 1szklanka olejudo smażenia i frytowania
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pociąć w 1,5 cm kostkę.
  2. Krewetki obraz ze skorupki (jeżeli są już obrane z pozostawionymi ogonami, ogony też obrać), wymieszać z ciastem, odstawić na 30 min.
  3. Rozgrzać w woku 3 cm oleju, smażyć krewetki w 2 porcjach. Wkładać pojedynczo, żeby się nie sklejały, smażyć aż się ładnie zarumienią.
  4. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, krótko przesmażyć dymkę i imbir. Dodać groszek i pomidora smażyć mieszając 15 sek
  6. Dodać sos i krewetki, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotować aż sos zgęstnieje. Przełożyć na talerz i skropić olejem sezamowym.