Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.
To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 kg krewetek Black Tiger dużych, obranych
- 4 łyżki wodorostów wakame
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 3 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatek:
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Słodki sos chili, wymieszać dokładnie z sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić.
Share this Recipe