Krewetki po seczuańsku
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Bardzo smaczne i szybkie do wykonania danie (jedynie czas marynowania zajmuje trochę czasu). Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
  • 1/2szt. białka jajka
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka wody
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Krewetki obrać ze skorupek, posolić i zostawić na 2 minuty. Włożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Po wyjęciu osuszyć.
  2. Białko ubić, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę wody. Wymieszać na gładką masę, wylać na krewetki i odstawić na 30 minut.
  3. Drobno posiekać imbir, cebulki, czosnek i chili.
  4. Przygotować sos: najpierw mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, następnie dodać resztę składników. Wymieszać i odstawić.
  5. Krewetki smażyć na gorącym oleju na dużym ogniu około 40 sekund. Dodać czosnek, imbir, cebulki i chili, smażyć 30 sekund. Przemieszać sos i wlać do krewetek. Gotować chwilkę do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.