Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g krewetek
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 szt. cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- kilka szt. papryczek chili suszonych posiekanych (można też z nich zrezygnować)
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1/2 szt. białka jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Sos:
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Krewetki obrać ze skorupek, posolić i zostawić na 2 minuty. Włożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Po wyjęciu osuszyć.
- Białko ubić, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę wody. Wymieszać na gładką masę, wylać na krewetki i odstawić na 30 minut.
- Drobno posiekać imbir, cebulki, czosnek i chili.
- Przygotować sos: najpierw mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody, następnie dodać resztę składników. Wymieszać i odstawić.
- Krewetki smażyć na gorącym oleju na dużym ogniu około 40 sekund. Dodać czosnek, imbir, cebulki i chili, smażyć 30 sekund. Przemieszać sos i wlać do krewetek. Gotować chwilkę do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.
Share this Recipe