Koreańskie placki z kimchi (Kimchi Jun)
Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
  • 1/2szklanki mąki pszennej
  • 1/2szklanki mąki ryżowej
  • 1szklanka kimchigrubo posiekanej na 2 cm kawalki
  • 3łyżki soku z kimchi
  • 1szklanka wody
  • 1szt. jajka
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • 1łyżeczka cukru
  • szczypta solido smaku
Dodatki:
  • 2łodyżki cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • miseczka sosu sojowegodo polania
Instructions
  1. W misce wymieszać obie mąki, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Roztrzepać przy pomocy widelca lub miksera na gładkie, jednolite ciasto.
  2. Dodać pokrojoną kapustę kimchi i sos z kimchi, starannie wszystko wymieszać.
  3. Kłaść porcjami na rozgrzany olej smażąc z obu stron małe, rumiane placuszki.
  4. Podawać posypane dymką z dodatkiem sosu sojowego (do polania)