Koreański grill Korean Barbecue
Ocena ze starego portalu: 4,40 / 12 ocen
Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko “Korean Barbecue”. Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa – boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: – liście sałaty – kimchi z kapustykoreańskiej pasty chili (고추장 Gochujang) – można ją kupić w naszym sklepiku. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Ingredients
Inne dodatki (dowolne, według gustu):
  • 1szt. zielonego ogórkapociętego w paski
  • kilkałodyżek cebuli dymkipociętej w 3cm kawałki
  • kilkagrudek sera pleśniowego
Instructions
  1. Potrawę tą najlepiej przygotować na stole przy pomocy elektrycznego grilla, ale w ciepłe dni można też ją wykonać w ogródku na grillu węglowym.
  2. Na stole ustawiamy grill elektryczny, obok stawiamy wszystkie dodatki. Każdy dostaję swój rosół do popicia i talerzyk. Na grilu kładziemy plastry mięsa, obsmażamy wstępnie z obu stron a następnie tniemy nożyczkami na kawałki na jeden kęs.
  3. Grillujemy na chrupiąco (większość tłuszczu powinna się wytopić).
  4. Kiedy mięso jest już gotowe, zmniejszamy grzanie do minimum i zaczynamy jedzenie. Kładziemy liść sałaty na dłoni, pałeczkami kładziemy na nim kawałek mięsa, dodajemy trochę sosu gochujang lub ssamjang i kilka innych dodatków.
  5. Następnie zawijamy liść sałaty jak sakiewkę i zjadamy jednym, dwoma kęsami.
  6. Każdy z jedzących powinien mieć pod ręką wilgotną szmatkę lub chusteczkę bo po rękach leje się sporo soków. Koreańczykom sałata zastępuje pieczywo, dlatego danie jest zdrowe i niskokaloryczne.
  7. Nasze zdjęcia zrobione w koreańskiej knajpie grillowej w 2006 roku, podczas naszej podroży poślubnej (wyjazd w ciemno z przewodnikiem książkowym w ręku:)