Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 8 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g wołowiny na stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
Marynata:
- 2 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 szt. cebuli pokrojonej w plastry
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
Grzanka:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 łyżka masła
Sos do podania:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka majonezu
Dodatki:
- prażona cebula
- świeże zioła (kolendra, bazylia, liście sałaty)
Ingredients
Marynata:
Grzanka:
Sos do podania:
Dodatki:
|
Instructions
- Steak mieszamy z marynatą i zostawiamy na min. 2 godz, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia. Chleb podsmażamy na maśle.
Share this Recipe