Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka
Kolorowe szaszłyki z piersi kurczaka i papryki to danie smaczne, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zamiast piec można je też grillować ub ugotować na parze w parowniku bambusowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Passive Time
2godziny
Servings Prep Time
4osoby 35minut
Passive Time
2godziny
Ingredients
  • 500g piersi kurczaka
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 1szt. papryki żółtej
Marynata:
Dodatki:
Instructions
  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm.
  2. Paprykę przekroić, wydrążyć nasiona i pokroić w kwadraty 2 x 2 cm.
  3. Składniki marynaty zmieszać z sobą i zalać mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
  4. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę, aby nie przypalały się w trakcie pieczenia.
  5. Po tym czasie, na patyczki nadziewać kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki.
  6. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na ruszcie piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez 25 minut obracając od czasu do czasu i polewając marynatą.
  7. Gotowe szaszłyki polać sosem chili (opcjonalnie), posypać ziarnem sezamu i podawać z ryżem jaśminowym.