Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Danie serwować z ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 75 g mąki do tempury
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Mieszanka mięsna:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1/2 szt. jajka
- 1 szt. cebuli drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu chili lub mniej według gustu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
Dodatki:
- kilka różyczek brokuła
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania ryżu
Ingredients
Mieszanka mięsna:
Dodatki:
|
Instructions
- W misce połączyć składniki mieszanki mięsnej. Sos chili, przyprawę 5 smaków, sól i pieprz użyć według gustu. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Kawałki brokuła lub innych ulubionych warzyw również obtaczać w tempurze i krótko smażyć.
Share this Recipe