Klopsiki z sosem pomidorowym po indyjsku
Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan (zob. przepis na chleb Naan). Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir (wykonane jak w tym przepisie).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Ingredients
Klopsiki:
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy dokładnie aby powstała jednolita mięsna masa. Formujemy niewielki kulki średnicy 2-3cm. Następnie smażymy na głębokim oleju. Osączamy na papierze kuchennym.
  2. Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek i imbir. Dodajemy po chwili paprykę i przyprawy (cynamon, garam masala, kurkumy). Po 2-3 minutach dodajemy pomidory w zalewie, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko. Następnie dolewamy większość jogurtu i mieszamy.
  3. Polewamy klopsiki sosem a z reszty jogurtu robimy dekoracyjne kleksy na sosie. Podajemy z ryżem basmati (ryżem jaśminowym) lub chlebkiem naan.