Klopsiki perłowe w ryżu kleistym
Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
2godziny moczenia ryżu
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
2godziny moczenia ryżu
Ingredients
Do obtaczania klopsiów:
Przybory:
Instructions
  1. W misce wymieszać mięso z cebulą, imbirem, natką pietruszki i przyprawami. Następnie dodać jajka, sos sojowy, olej sezamowy i dokładnie wszystko wyrobić ręką.
  2. Opłukać dłonie w zimnej wodzie i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Ryż dokładnie odcedzić z wody i wsypać do małej miseczki.
  4. Obtaczać klopsiki w ryżu i układać w chińskim koszyku do gotowania na parze ustawionym na garnku z wrzącą wodą. Przykryć naczynie pokrywą i parować klopsiki przez 15-20 minut.
  5. Podawać z różnymi sosami.