Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 2 godziny moczenia ryżu |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 szt. cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżeczka natki pietruszki posiekanej
- 1 szt. jajka ubitego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Do obtaczania klopsiów:
- 1/2 szklanki tajskiego ryżu kleistego namoczonego wcześniej przez 2 godziny
Sosy do klopsików (propozycje):
Przybory:
Ingredients
Do obtaczania klopsiów:
Sosy do klopsików (propozycje):
Przybory:
|
Instructions
- Opłukać dłonie w zimnej wodzie i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Ryż dokładnie odcedzić z wody i wsypać do małej miseczki.
Share this Recipe