Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi
Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
6osób 1,5godziny
Passive Time
1dzień
Servings Prep Time
6osób 1,5godziny
Passive Time
1dzień
Ingredients
Instructions
  1. Obieramy marchewkę, ogórki pozostawiamy ze skórką.
  2. Ogórki kroimy na pół i nacinamy każdy kawałek na cztery części uważając aby nie przekroić do końca.
  3. Wkładamy ogórki do miski i przesypujemy starannie solą. Odstawiamy na minimum godzinę.
  4. W tym czasie kroimy marchewkę w słupki i dymkę w centymetrowe kawałki. Rozgniatamy czosnek i siekamy.
  5. Wrzucamy warzywa do drugiej miski, wlewamy sos rybny, miód, olej sezamowy, dodajemy płatki chilli i wsypujemy ziarno sezamu.
  6. Zakładamy rękawiczki gumowe i mieszamy ręką dokładnie składniki nadzienia. Płuczemy ogórki w zimnej wodzie i po odsączeniu nadziewamy każdy kawałek ogórka farszem.
  7. Układamy tak przygotowane porcje w szklanym słoju i odstawiamy na co najmniej godzinę, ale kimchi lepsze będzie następnego dnia.