Kimchi z marchewki
Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.11.2024
Prep Time
2godziny
Passive Time
2dni
Prep Time
2godziny
Passive Time
2dni
Ingredients
Instructions
  1. Marchew opłukać, obrać i pokroić w 1 1/2 cm kawałki.
  2. Każdy kawałek ostrożnie naciąć na krzyż tak, aby nie przekroić do końca. Wrzucić do dużej miski i przesypać solą gruboziarnistą. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
  3. Po tym czasie przepłukać, zmieniając wodę trzy razy.
  4. Przygotować kleik ryżowy. W tym celu zagotować 2 szklanki wody pozostawiając niewielką ilość zimnej wody do wymieszania mąki ryżowej. Do wrzącej wody dodać cukier i rozmieszaną mąkę ryżową. Gotować ciągle mieszając do momentu pokazania się bąbelków. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  5. Do dużej miski wsypać pokrojony imbir, czosnek, rzodkiew, cebulę, dymkę, kasztany wodne, dodać sos rybny, kleik ryżowy i chili. Wymieszać wszystko dłońmi (zdecydowanie zalecam użycie rękawiczek gumowych!)
  6. Faszerować tak zrobioną mieszanką każdą część marchewki, wkładając w jej nacięcia pokrojone warzywa. Układać pionowo w dużym słoju przekładając warstwy marchwi niewielką ilością mieszanki.
  7. Pozostawić do fermentacji na jeden dzień w temperaturze pokojowej a następnie umieścić w lodówce. Kimchi gotowe jest do spożycia po 2 dniach.