UWAGA! NAJNOWSZY I NAJLEPSZY PRZEPIS NA KIMCHI Z KAPUSTY JEST TUTAJ
Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 to najnowszy przepis na kimchi z kapusty pekińskiej na mojej stronie. Tym razem z zastosowaniem sosu rybnego i zagęszczacza z mąki z ryżu kleistego. Dodatek kleiku ryżowego nie jest niezbędny i wiele tradycyjnych przepisów go nie uwzględnia jednak obecnie jest regularnie stosowany ponieważ powoduje, że sos zagęszcza się i dokładnie oblepia liście kapusty, co dodaje kimchi wyglądu i smaku. Najpopularniejsza koreańska jarzynka, którą w Korei podaje się praktycznie do każdego posiłku. Jest bardzo ostra ale ma podobno zbawienne, zdrowotne działanie. Przepis pochodzi od prawdziwej koreańskiej pani domu. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny jasnym sosem sojowym.
Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 to najnowszy przepis na kimchi z kapusty pekińskiej na mojej stronie. Tym razem z zastosowaniem sosu rybnego i zagęszczacza z mąki z ryżu kleistego. Dodatek kleiku ryżowego nie jest niezbędny i wiele tradycyjnych przepisów go nie uwzględnia jednak obecnie jest regularnie stosowany ponieważ powoduje, że sos zagęszcza się i dokładnie oblepia liście kapusty, co dodaje kimchi wyglądu i smaku. Najpopularniejsza koreańska jarzynka, którą w Korei podaje się praktycznie do każdego posiłku. Jest bardzo ostra ale ma podobno zbawienne, zdrowotne działanie. Przepis pochodzi od prawdziwej koreańskiej pani domu. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny jasnym sosem sojowym.
Prep Time | 4 godziny |
Passive Time | 2 tygodnie |
Servings |
|
Ingredients
- 2 szt. kapusty pekińskiej duże główki
- 1/2 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie paski
- 2 pęczki cebuli dymki sam szczypior
- 1 szklanka soli
- 2 szklanki koreańskiej papryki chili gochugaru
Kleik ryżowy:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1/4 szklanki cukru brązowego
Składniki na pastę:
- 1 szt. jabłka pokrojonego w plasterki
- 1 szklanka ząbków czosnku obranych
- 1 szklanka cebuli posiekanej
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
- 1 szklanka sosu rybnego
Ingredients
Kleik ryżowy:
Składniki na pastę:
|
Instructions
- Po kilku godzinach przepłukać trzykrotnie w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Po płukaniu spróbować kapusta powinna być minimalnie słona - jeżeli wciąż wyczuwamy słoność płukanie ponawiamy aż do skutku. Po płukaniu wymieszać kapustę w misce z pokrojoną rzodkwią i dymką, odstawić.
- Zrobić pastę miksując w blenderze jabłko, czosnek, imbir, cebulę i sos rybny.
- Przez dwa dni trzymamy w temperaturze pokojowej a później w lodówce przez 2 tygodnie. Po tym czasie kimchi uzyskuje swój właściwy smak i jest gotowe do spożycia. Przekładamy je do mniejszych, szczelnych słoiczków i przechowujemy w chłodnym miejscu a najlepiej w lodówce. W lodówce kimchi można przechowywać przez wiele miesięcy.
Share this Recipe