Kimchi z cebulki dymki
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Prep Time
3godziny
Passive Time
1tydzień
Prep Time
3godziny
Passive Time
1tydzień
Ingredients
  • 6 pęczków cebulki dymki
  • 1/2szt. marchewkipokrojonej w zapałkę
  • 1/2szt. cebulipokrojonej w piórka
  • 4łyżki soli
  • 4łyżki papryczki chiliświeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
Instructions
  1. Przygotować wszystkie składniki.
  2. Przygotować kleik: do niewielkiego rondelka wlać wodę, wsypać mąkę ryżową i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Po ukazaniu się bąbelków wyłączyć palnik i ostudzić Wsypać paprykę gochugaru, dodać imbir, czosnek, słodką paprykę w proszku, sos rybny i wymieszać wszystko dokładnie.
  3. Cebulki wypłukać w zimnej wodzie i umieścić w misce przesypując solą. Pozostawić w niej na 2 godziny mieszając delikatnie od czasu do czasu palcami.
  4. Przepłukać cebulki pod zimną wodą i odcedzić.
  5. Ponownie włożyć cebulki do miski, dodać marchew, cebulę w plasterkach, pokrojoną papryczkę chili i pokryć wszystko przygotowanym kleikiem.
  6. Wiązać małe pęczki cebulek obtaczając je obficie w dodatkach i układać w szklanym albo porcelanowym naczyniu.
  7. Przykryć folią lub pokrywką i pozostawić w pokojowej temperaturze na 2-3 dni.
  8. Po tym czasie przełożyć do szklanego słoja i umieścić w lodówce.
  9. Po tygodniu kiszenia kimchi nadaje się już do jedzenia. Podawać jako dodatek do dań głównych.