Kimchi wodne Nabak Kimchi
Kimchi wodne Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Passive Time
1,5tygodnia
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Passive Time
1,5tygodnia
Ingredients
Solanka:
  • 4szklanki wody
  • 1łyżka soli
  • 1łyżeczka cukru
Instructions
  1. Białą rzodkiew obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki.
  2. Porozdzielać liście kapusty pekińskiej, poobcinać boki, pozostawiając tylko same środki. Następnie pokroić je w 2cm kawałki.
  3. Wrzucić warzywa do miski i zasypać solą, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny.
  4. Po tym czasie wypłukać wszystko pod strumieniem zimnej wody i ponownie wrzucić do miski dodając czosnek, imbir, papryczkę i dymkę.
  5. Zrobić solankę i wlać ją do warzyw.
  6. Płatki chilli umieścić w gazie, związać i delikatnie kręcić (15 min) nimi w solance. Wyjąć torebkę z chilli i odrzucić.
  7. Przełożyć kimchi do szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Po ok. dwóch tygodniach kimchi Nabak nabiera pełnego smaku.
  8. Podawać schłodzone jako dodatek do innych koreańskich dań.