Kimchi wodne Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 1,5 tygodnia |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt kapusty pekińskiej
- 1/2 szt. białej rzodkwi
- 2 szt. rzodkiewki
- garść soli
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 5 cm. świeżego imbiru pokrojonego w zapałkę
- 1 szt. papryczki chili bez pestek, pokrojonej w paseczki
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 3 cm kawałki
- 2 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
Solanka:
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
Ingredients
Solanka:
|
Instructions
- Po tym czasie wypłukać wszystko pod strumieniem zimnej wody i ponownie wrzucić do miski dodając czosnek, imbir, papryczkę i dymkę.
- Zrobić solankę i wlać ją do warzyw.
Share this Recipe